Na scenu konačno stupa zelena boja. Na drveću i žbunju su se pojavili listovi svetlozeleni i naizgled sramežljivi, posle dugog zimskog sna. Travnjak ponovo dobija svežu zelenu boju, a sezonske cvetnice mame sa tezgi i polica u rasadnicima i na pijacama.
Od bašte, preko njiva i voćnjaka do cvetnog vrta, april je mesec koji je prepun baštenskih poslova.
Tokom aprila bašte dobijaju svoj prepoznatljiv izgled, a većina povrća zasejanog u februaru i martu je iznikla i biljke su sklopile redove pa može da se vidi da li je setva bila uspešna. Sada je vreme za sadnju začinskog i lekovitog bilja. Međutim, kišno vreme doprinosi razvoju korova, pa je borba sa korovima svakodnevna. Obavite odgovarajuće agrotehničke mere i nemojte zapostaviti Vašu baštu. Biće Vam kasnije zahvalna. Pored toga Imajte na umu da se zbog mogućih mrazeva u aprilu, izniklo povrće potrebno je da zaštitite agro folijom, lišćem ili slamom.
Ovo je ujedno i mesec setve ratarskih kultura. Ratari u aprilu seju soju, crvenu detelinu, kukuruz i lucerku.
U voćnjaku i vinogradu kreće se s površinskim obradama zemljišta i đubrenjem (ako postoji potreba). Sledeći korak je prskanje radi zaštite voćaka od štetočina i kasnih mrazeva. Kalemljenje, rezidba malina i kupina, zimska rezidba, sadnja voćaka, pa čak i đubrenje azotom neki su od radova koji se tokom aprila obavljaju u voćnjaku.
April je idealan mesec za obnovu cvetnjaka i dela vrta sa začinskim biljem. Ako još niste orezali začinsko bilje kao što je žalfija, lavanda, lovor i drugo bilje koje raste u grmovima, početak aprila je pravo vreme. Orežite i drugo višegodišnje cveće i grmove.
Vreme je i za sadnju lukovica gladiola koje će, ako ih posadite krajem aprila, cvetati od juna do septembra. Svakako ih posadite na osunčanom mestu. Našu ponudu gladiola možete pronaći ovde. Pored gladiola možete započeti i sa sadnjom drugih prolećnih lukovica, ali tek kada prođu mrazevi.
Već sada možete posaditi cveće kao što su cinije, neven, kadifice, a kasnije presaditi na strateške punktove, u blizini paradajza, paprike i drugog povrća koje štite svojim mirisima.